קרינה מייננת - גז רדון
קרינה מיננת נקראת גם קרינה רדיואקטיבית קרינה זו בעלת אנרגיה מספקת לגרום ליוניזציה של אטומים במולקולות. כלומר, מאפשרת הוצאה של אלקטרונים ממסלולם סביב אטום של חומר. ניתן למצוא קרינה מייננת במכשירי רנטגן ומאיצים, גז רדון טבעי וחומרים רדיואקטיביים בחומרי בניין ועוד
קרינה זו מסוכנת יותר לבריאות והוגדרה על ידי ארגון הבריאות העולמי כגורם מסרטן.
לקרינה רדיואקטיבית כמה מקורות טבעיים קרינת אלפא, ביתא וגמא מהיסודות הרדיואקטיביים אורנים 238, תורים- 232, אשלגן-40 והם נמצאים במים, מזון, חומרי בניה וכן בגוף האדם בנוסף מגיעה קרינה קוסמית מהחלל והשמש.
היסוד רדון (Rn222) הוא גז רדיואקטיבי, טבעי, אציל, חסר ריח וצבע הנובע מהקרקע. הרדון עלול לחדור למבנים דרך סדקים במבנה וכן דרך מערכות הצנרת השונות. חשיפה ממושכת ובריכוזים גבוהים לגז זה, עקב היותו רדיואקטיבי, עלולה לגרום לתחלואה. שפיעת הגז מהקרקע נובעת מהתפרקות יסודות רדיואקטיביים הנמצאים בריכוזים שונים בכל קרקע וסלע. גם בקרקעות המכילות ריכוז נמוך של מקורות אלו, יש שפיעה של הגז, מכאן שפוטנציאל הצטברות הגז במבנים קיים בכל קרקע. חדירת הגז למבנה נעשית בדרך כלל דרך חריצים, סדקים, צנרת חשמל ותקשורת ונגרמת עקב הפרשי לחצים בין פנים המבנה (הנמוך יותר, במיוחד בזמן חימום), לבין הלחץ החיצוני. הגז מתרכז בדרך כלל בחללים הבאים במגע ישיר עם הקרקע, אולם, יכול גם לחדור לקומות עליונות יותר דרך הצנרות השונות.
המשרד להגנת הסביבה קבע, בהתאם להמלצות הועדה הבין לאומית להגנה מקרינה (ICRP) ריכוז רדון מרבי המותר בבתי מגורים, במקומות עבודה ובמוסדות ציבור, ריכוז מרבי זה נקרא רמת פעולה. כאשר הממוצע השנתי של ריכוז הרדון בחדר, בתנאי מחיה רגילים עולה על רמת הפעולה יש לבצע פעולות להקטנתו. בשנת 1998 ביצע המשרד סקר רדון ארצי וקבע אזורי תוחלת גבוהה לרדון ("תג"ר) כל אזור שאחוז אחד מן המדידות בו עולה על הערך 462Bq/m3 ומספר הבדיקות היה בעל משמעות סטטיסטית). כתוצאה מן הסקר הוכנה מפת רדון המבוססת על המדידות שבוצעו המפה קובעת אזורי "תג"ר , ומזהה אזורים של גבול רמת הפעולה (200Bq/m3). מבין היישובים בתחומי איגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון היישובים אלון, כפר- אדומים, נופי פרת, ומצפה יריחו הוגדרו כאזורי תוחלת גבוהה לרדון.
מפת קצב הקרינה באזור, צבע אדום מציין את קצב הקרינה הגבוה באזור.
ישובים אלא מחויבים להכנסת פרט לניקוז גז ראדון בכל בניה חדשה. את ההנחיות לבנית פרט ראדון ניתן לראות כאן
על מנת לקבל היתר בניה בישובים אלו יש להגיש את תוכנית הבית הכוללת את פרט ניקוז הראדון לאיגוד ערים לאיכות סביבה שומרון. התוכנית נבדקת ולאחר אישורה ניתן ההיתר. לקראת אכלוס יש לבצע בדיקת ראדון ע"פ ההנחיות לרשימת בודקים מוסמכים לחץ כאן.